• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP sudjelovala u međunarodnim koordiniranim prosvjedima ispred poljskih veleposlanstavaIMG_1874

Dana 6. srpnja 2013. u Varšavi ispred poljskog parlamenta održan je veliki prosvjed u organizaciji poljskog Narodnog pokreta (Ruch Narodowy), a povodom 90. rođendana posljednjeg poljskog komunističkog diktatora Wojciecha Jaruzelskog koji do danas nije osuđen za zločine koje je počinio. U znak podrške prosvjedu Poljaka u Varšavi, u međunarodnoj koordinaciji srodnih europskih političkih organizacija održani su prosvjedni skupovi ispred poljskih veleposlanstava u Parizu, Budimpešti i Zagrebu. Ispred veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu skup pod nazivom “Za Europu bez komunizma” organizirala je Mladeži HČSP-a. Skupu je nazočio predsjednik stranke Josip Miljak, a proglas je pročitao predsjednik Mladeži HČSP-a Frano Čirko.

Proglas prenosimo u cjelosti:


Poštovani,

Na današnji dan prije točno 90 godina rođen je general Wojciech Jaruzelski, posljednji poljski komunistički diktator i jedan od najvjernijih sovjetskih agenata u komunističkoj Poljskoj, za čije vladavine su počinjeni mnogi stravični zločini. Do dana današnjeg on nije osuđen za počinjena zlodjela, te umjesto da odslužuje zatvorsku kaznu, taj komunistički zločinac svoj 90. rođendan danas slavi na slobodi. Povodom te civilizacijske sramote, danas se u ovo vrijeme ispred poljskog parlamenta u Varšavi održava veliki prosvjed u organizaciji poljskog Narodnog pokreta. Također, u koordinaciji više srodnih europskih političkih organizacija, danas se prosvjedni skupovi održavaju ispred poljskih veleposlanstava u Parizu, Budimpešti te ovdje u Zagrebu.

Ovim prosvjednim skupom ispred poljskog veleposlanstva, ne samo da izražavamo podršku poljskom narodu u nastojanju da se osudi jedan od najvećih poljskih zločinaca, već nam je cilj povući analogiju slučaja generala Jaruzelskog s mnogim sličnim slučajevima u Hrvatskoj, ali i ostalim postkomunističkim europskim državama. Naime, upravo ovih dana svjedoci smo nevjerojatne situacije da državni vrh Republike Hrvatske pred očima cijele nacije štiti živuće UDB-aške ubojice. U njihovu zaštitu mijenjaju zakone, te čak izražavaju neuobičajeni neposluh prema Europskoj uniji. Sve dosadašnje zadatke Europske unije izvršavali su bespogovorno, no ne i kada je riječ o osudi komunističkih zločina i procesuiranju njihovih izvršitelja.

Srž ovog problema i ove civilizacijske sramote je u tome što su komunisti nakon navodne „demokratske reforme“ 90-ih godina slobodno nastavili obnašati svoje dužnosti, a da ih se prethodno nije osudilo za počinjena zlodjela, po uzoru na Nürnberški proces. Štoviše, u Republici Hrvatskoj do sada nije procesuiran niti jedan komunistički zločinac, a slijednici komunizma u državnom su vrhu Republike Hrvatske od njezina nastanka.

Postkomunističke države Europe konačno se moraju osloboditi onih koji nas stalno vraćaju u teška vremena 20. stoljeća, indoktrinirajući nas s pričama o vrijednostima nekog antifašizma. Stoga, s ovog mjesta šaljemo jasnu poruku čitavoj Europi, da za Europu nema budućnosti dok na optuženičke klupe ne dođu i Jaruzelski i Perković i Boljkovac i Manolić i Mustač i svi ostali komunistički zločinci. Za Europu bez komunizma!

Frano Čirko, predsjednik Mladeži HČSP-a

IMG_1880

IMG_1876

Prosvjed u Varšavi

Prosvjed u Varšavi