• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE: UTJECAJ SUSJEDNE ISTRE NA PRILIKE U RIJECI I PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJIU ovom najnovijem tekstu potrebito nam se osvrnuti u kontekstu naših hrvatskih,
pravaško-domoljubnih perspektiva u PGŽ-u na susjednu Istru, točnije Istarsku županiju. Mnogi naši hrvatski građani te naši sunarodnjaci iz ostalih etničkih i povijesnih hrvatskih zemalja te emigracije kada prođu tunel kroz debelu Učku nakon otprilike 1000m naiđu na dvojezičnu ploču tj. našem premilom hrvatskom i već pogađate talijanskom jeziku. U županiji gdje Talijana nema niti 10%. Mora li baš biti tako? Što bi Talijanima bilo faktično uskraćeno i bez toga?
U stvarnom životu baš ništa, štoviše, čini se da oni s ostalima nekako stoje na boljem glasu od naših sunarodnjaka Hrvata čije je nacionalne države dotična županija čiji je simbol koza s crvenim papcima integralni i neotuđivi dio. Složiti se bez neke naročite pameti i premišljanja možemo da to sa logikom veze baš nikakve nema. Ali kojom logikom? Logikom svakog nacionalno svjesnoga Hrvata i onoga koji Hrvatsku Domovinu i Državu istinski voli i razmišlja dakako u skladu s naprijed rečenim osjećajima. Ali, logikom onih koji nisu od takvih emocija pa naravski i promišljanja je sasvim suprotno. Takvima je to itekako dobro došao vjetar u leđa. Još kad uđemo u najzapadniji dio Lijepe nam naše a ono svuda dvojezičnosti trag. Čak i tamo gdje žive samo Hrvati i nema drugih ni za lijek. Kakvih li samo apsurda, tj. komedija. A što reći kad su u društvu samo Hrvati, pak između sebe govore sad hrvatski sad talijanski ili samo talijanski.
Pa ima li toga igdje u bijelomu svijetu???
Nevjerojatno ali istinito, ima!
U kojoj to zemlji???
U Hrvatskoj.
A zašto????
U ovom dijelu Hrvatske zaista logika gubi utjecaj i počinje carstvo gluposti i besmislenosti, dakako u pogledu hrvatskih nacionalnih i državnih interesa. U tom dijelu Lijepe nam naše IDS drži vlast i ima najveću potporu već skoro 30 godina, točnije 27.
Jako zanimljivo…
Zašto neka stranka s hrvatskim predznakom nije tako ni približno popularna? Još puno, puno zanimljivije… A što reći za istrijanstvo i one koji se deklariraju kao Istrijani?…
Evo, upravo danas pročitah kako neki čovjek Puljanin prodaje javno četničke kokarde usred Pule, a gradska vlast što je poduzela?
Ali kada treba oplesti po onima koji malo jače iskazuju svoje hrvatstvo, onda na sva zvona, pa ih se povezuje s nekim stranim totalitarnim ideologijama. Ako smo ozbiljan narod i država, to nikako nećemo tolerirati.
U takvom susjedstvu sa istočne strane nalaze se Rijeka i Primorsko-goranska županija.
Bogu hvala, ovdje nema toliko autonomaša i secesionista. No, spram hrvatstva mlaka ljevičarska vlast ne ponaše se puno drukčije. Kada su neofašisti sa zapadne obale Jadrana htjeli doći gostovati u Rijeci, slabo su se gradske vlasti očitovale. Bile su pretihe. Ali kada neki hrvatski pjevač sa domoljubnim repertoarom želi gostovati u tom istom gradu, a pogotovo u Istri, onda je puno žešća paljba i otpor i ponavljanje povijesnih lekcija s upadnim podsjećanjem na vrijeme samoupravnog socijalizma i puteva Marxa i Engelsa.
Hrvatske domoljube prozivaju zbog stranih totalitarizama, a te poštovaoce upravo tih totalitarizama nekako kao da bi pustili da dođu u Hrvatsku i da u Istri i Rijeci te Kvarneru oživljavaju sjećanja na vremena od D’Annunzia pa do 8.9.1943. kada biva Bogu hvala, poražena Kraljevina Italija, u kojoj su dotada vladali fašisti.
Kako to objasniti? Zašto se to može događati u našoj zemlji? Kako objasniti udrugu “Virtualna Država Rijeka”?…Zašto da naš narod to tolerira?
Zbog koga, čega? Europe, svijeta, nekakve nazovi uljudbe… Ako sami sebe cijeniti ne znamo, kako će nas drugi cijeniti?… Trebamo  prvo biti najvažniji sami sebi, pa ćemo onda imati poštovanje i priznanje, kako Europe, tako i svijeta.
Prije nekoliko mjeseci Gradska skupština u Rijeci je donijela odluku da će se i u gradu na obalama Rječine uvesti nekakva dvojezičnost.
Na pločama na cesti kada se ulazi i izlazi iz grada trebalo bi uz naš hrvatski naziv grada pisati i Fiume. Isto tako stari nazivi ulica i trgova u starom gradu (centru) bi trebali također biti i na talijanskom, upadno podsjećajući na tuđinsku fašističku antihrvatsku vladavinu.
Zanimljivo je da je i jedan od dožupana PGŽ  biran na to mjesto kao manjinski predstavnik
rekao prilikom boravka u Srbiji da je Gomirje jedno mjesto ” ajmo reći u Hrvatskoj”, kasnije se pod pritiskom javnosti istina ispričao.
Trebamo se prisjetiti ne tako davnoga intendanta riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, Olivera Frljića, koji je sustavno ismijavao Hrvatsku Državu i stvarao umjetne podjele u hrvatskom društvu u kojima se prizivalo na ovaj ili onaj način jugoslavenstvo.
Pa, primjerice kada je prošle godine bila obljetnica VRO Oluje te Dan Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja na Hrvatskom radiju Rijeka su vrlo rezervirano i hladno o tome izvještavali i još k tomu satima puštali u eter pjesme iz vremena bivše Jugoslavije i vladajućih komunista. I nikakvoga ili vrlo slaboga reagiranja na to.
Ovakve stvari se u jednoj normalnoj državi koja drži do sebe, svoje povijesti, dostojanstva, identiteta, vlastitoga naroda, branitelja te svekolikoga napretka i budućnosti ne samo ne smiju događati, nego su i nezamislive.
Mi hrvatski domoljubi, a napose pravaši i starčevićanci, moramo biti ti koji će na to sustavno upozoravati, sprječavati takve pojavnosti te raditi na promicanju onih vrednota i temelja koji će našu Domovinu Hrvatsku učiniti jednom normalnom, dostojanstvenom i u svokome pogledu prosperitetnom državom i omogućiti da nam se Hrvatski narod i svi koji ovu zemlju vole i prihvaćaju svojom domovinom te se njome ponose osjećaju svoji na svome i u miru te dostojanstvu i blagostanju žive izgrađujući i usrećujući svoju Hrvatsku Državu!
Treba jasno naglasiti da mi hrvatski domoljubi i državotvorci nismo nikakvi šovinisti ili nekakvi fašisti, nego oni koji žele samo mir i dobro te svako blagostanje i sreću svojoj Lijepoj domovini kojom teku Mura, Sava, Dunav, Drava i mnoge druge rijeke i čije sinje more svijetu veli da svoj narod Hrvat ljubi!
Isto tako želimo da naši Hrvati u svim etničkim i povijesnim hrvatskim zemljama i dijaspori odn. emigraciji čuvajući i njegujući svoj svekoliki hrvatski identitet žive u miru, sreći i blagostanju jačajući dakako svoje veze s matičnom zemljom tj. Republikom Hrvatskom.
Da bi se ovo ostvarilo trebamo jačati našu pravašku ideju i Starčevićevu misao.
Takvi su uvijek dobrodošli u Hrvatsku nam Čistu Stranku Prava!
Iz goreizloženoga je jasno vidljivo kakvo je prožimanje utjecaja Istarske na Primorsko-goransku županiju. Takvi utjecaji susjedne Istre na Rijeku, Kvarner i cijelu PGŽ nisu uopće u hrvatskom interesu.
Ali, pravaši znaju i znati će braniti ono što je dobro za njihov narod i Domovinu i suzbijati sve ono što se tomu suproti.
Stoga Hrvatska Čista Stranka Prava ima velike šanse i perspektive na zapadu Hrvatske, kako u Primorsko-goranskoj tako i u Istarskoj županiji kao i u cijeloj Hrvatskoj.
U prilog tomu treba osobito jačati pravaštvo i starčevićanstvo među mlađom odn. mladom populacijom uključujući ih u Hrvatsku Starčevićansku mladež.
Time postižemo da nam podmladak, tj. mladež HČSP-a bude sve jača, brojnija i utjecajnija. To je dakako, prevažno i za Primorsko-goransku županiju i njezino sjedište Rijeku (grad sv. nam Vida).
Neka nas pravaše i starčevićance prati Božja milost i pomoć na tom putu do uspjeha!

Povjerenik HČSP-a za Primorsko-goransku županiju
Mag.theol. Josip Žgela

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!
HČSP