• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP POZIVA: POTPIŠI I ZAŠTITI HRVATSKU KUNU! 

Hrvatska čista stranka prava poziva sve Hrvatice i Hrvate koji još nisu potpisali referendumsku inicijativu “ZAŠTITIMO HRVATSKU KUNU” neka to naprave ćim prije!

HČSP u kratkim crtama bude obrazložila i zašto. Stoga ćemo nabrojati nekoliko primjera negativne strane uvođenja eura kako bi Hrvaticama i Hrvatima barem približno dočarali što Hrvatska gubi ukidanjem kune.

Negativne strane uvođenja eura su:

1.) Gubitak monetarne suverenosti. Sada su banke u stranom vlasništvu, a s eurom kao službenom valutom i novac bi bio u stranom vlasništvu.

2.) Hrvatska središnja banka nije posljednja linija obrane u trenucima krize.

3.) Uniformna politika za sve članice euro-zone koja ne odgovara jednako svim članicama (neke članice prosperiraju, neke su u recesiji, a ECB ima jednu te istu kamatnu stopu za sve).

4.) Nema mogućnosti prilagođavanja tečaja, kao izlaza u slučaju nužde i kao potencijalnog instrumenta pomoći izvoznicima. (Odbojan je i zlonamjeran onaj kvazi-argument „a što mi to uopće imamo za izvoziti?“ Prvo se izvoznicima onemogući rast politikom jake kune, jer kuna u biti realno neprestano jača: inflacija konstantno izjeda vrijednost novca uz gotovo fiksan tečaj, što znači da je realni tečaj svakim danom sve nepogodniji za izvoznike, a onda ih se proziva da ništa ne izvoze. Tečaj nije i ne smije biti jedina poluga rasta gospodarstva, ali tečaj jest jedna od poluga, i zašto je se odreći tek tako?)

5.) Neće se riješiti bitni ekonomski problemi (ogromni porezni teret, pretili administrativno-politički aparat koji služi prvenstveno uhljebljivanju stranačkog kadra, neefikasnost javnih poduzeća u kojima se vodeće funkcije zauzimaju isključivo po stranačkom ključu, a gotovo nikad prema kompetencijama, itd.).

6.) Jednosmjerna ulica: povratka nema. Iz Europske unije se može izaći, ali iz euro-zone ne može.

7.) Pitanje članstva u euro-zoni trebalo bi biti monetarno i makroekonomsko pitanje, a sada je ono prvenstveno političko, jer se diskutira o političkoj uniji višeg stupnja od postojeće. Jednostavnijim riječima: sada se obvezati na pristupanje euro-zoni znači unaprijed potpisati ugovor u kojemu postoji puno praznih stranica koje će tek kasnije ispisati velike članice. „Ne određuj datum vjenčanja ako ne znaš kako će mlada izgledati“. Stoga, ako je pitanje eura političko, onda bi se o njemu morala povesti politička diskusija.

8.) Uranjanje u euro znači i snažniju integraciju u međunarodne ekonomske tokove, a pritom samo članice sa snažnim međunarodnim poduzećima i jakim položajem na globalnom tržištu uživaju prednosti jedinstvene valute.Što bi značilo velike ribe jedu male.

9.) Značajan i nepovratan skok svih cijena prilikom prelaska (viđeno u svim zemljama koje su uvele euro).

10.) Nakon Slovenije, te Cipra i Malte, Slovačka je uvela euro 2009., Estonija 2011., Latvija 2014. i Litva 2015. Te države nisu uvodile euro kao guske u magli. Sve osim Cipra koji je opterećen prelijevanjem krize iz Grčke, imale su brži rast i manju stopu nezaposlenosti od Hrvatske u proteklih nekoliko godina.

HČSP aludira da se treba slijediti primjer Poljske, Češke i Mađarske, kao i razvijenije Švedske, koje ne žure s uvođenjem eura.

U nekim fazama krize dopuštale su manje promjene tečaja. Ekonomska teorija kaže da im je slabljenje valute pomoglo. Slabija valuta uistinu može pogodovati izvoznicima i navesti neke kupce na kupnju domaćih umjesto uvoznih dobara.

Ovo treba shvatititi ozbiljno stoga HČSP poziva na otpor prema uvođenju eura jer HRVATSKA KUNA, je zadnja linija otpora i obrane od ovo malo što je ostalo od Hrvatskog suvereniteta i dostojanstva.

KLIKOM NA LINK MOŽETE VIDJETI LOKACIJE GDJE SE MOŽE POTPISATI!

 https://zastitimohrvatskukunu.hr/lokacije-gdje-potpisati

Bog i Hrvati! Za dom spremni!

HČSP