• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP podržava osnivanje Hrvatske pravoslavne crkveZagreb, 16. ožujka 2010.
HČSP u potpunosti podržava osnivanje HPC-a, i ne vidimo tu nikakav problem što se tiče Srba u Hrvatskoj. Držimo da je njihova halabuka oko ove najave i protivljenje osnivanju HPC potpuno neopravdano. Nemaju Srbi monopol na pravoslavlje. Zašto se ljute na Hrvate pravoslavne vjere, zašto se npr. ne ljute na Grke, Makedonce i oni su pravoslavci a zamislite, nisu Srbi.

Sva ljevičarska i prosrpska piskaralačka bagra digla se na noge, od Jergovića, Beškera, Butkovića…, do srpskih stranaka. Kada smo kod srpskih stranaka, nikomu nije sporno što u Hrvatskoj imamo Srpsku stranku (više njih), Srpsku pravoslavnu crkvu, to je svima potpuno normalno. Ali nije normalno ako želite osnovati Hrvatsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj. Pravaš Nikola Kokotović, je bio Hrvat pravoslavne vjere, pisao je oštre protusrpske članke u “Hrvatskom pravu”, i prevodio je ruske književnike na hrvatski jezik i djela Henrika Ibsena.

Prema tomu notorna je laž da Hrvat ne može biti pravoslavne vjere. Prema zadnjem popisu stanovništva čak se 11.400 Hrvata izjasnilo da su pravoslavci. Nacija nema nikakve veze s vjerom. Hoće li Srbi možda tvrditi da se Hrvat može biti samo ako si katolik. Koje je onda nacije po njima, novi predsjednik države, Ivo Josipović koji je agnostik i nevjernik?

I da konačno raskrinkamo srpske laži oko HPC za vrijeme NDH. Laž je da je Pavelić osnovao HPC zbog Srba, on je to učinio na nagovor Vanče Mihajlova, predsjednika WMRO Bugarske, zbog Bugara pravoslavaca koji su priznavali NDH, a srpsku pravoslavnu crkvu nisu priznavali kao svoju, i nisu mogli obavljati vjerske obrede koje jamči i ondašnji i sadašnji Ustav. Kao lojalni građani države Hrvatske, zahtijevali su Hrvatsku pravoslavnu crkvu, u koju su se onda uključili i Hrvati pravoslavci. Dakle ni ta HPC za vrijeme NDH nije imala nikakve veze sa Srbima i njihovom pravoslavnom crkvom. Ove podatke ću dokumentirati u svojoj knjizi, o tomu postoje izvorni dokumenti.

Nadamo se da će ova incijativa za obnovu Hrvatske pravoslavne crkve prerasti u širu inicijativu Hrvata pravoslavne vjere kojih u Hrvatskoj nedvojbeno ima dosta. A onda će zabrinuti protivnici obnove HPC, kao štovatelji prava na slobodu vjeroispovijesti, to morati prihvatiti.

Josip Miljak