• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP očekuje podršku od potencijalnih koalicijskih partnera u zahtjevu za 14 zastupnika iz XI. izborne jediniceDok su HSP i HSP dr. Ante Starčević donedavno naglašavali samostalni izlazak na izbore jedino je HČSP , vjeran geslu svoga VII. Općeg Sabora održanog u prosincu 2009. „Concordia patrium firmat – slogom jačamo domovinu”, kontinuirano najavljivala da namjerava na predstojećim izborima koalirati sa svim desnim, državotvornim strankama. Nakon što je zahvaljujući nezasitzljivim ambicijama grobara pravaštva Ante Đapića propala ideja formiranja Pravaškog bloka, dobri su uzgledi da se uskoro u Splitu potpiše koalicijski sporazum između HČSP-a sa HSP dr. Ante Starčević i možda od 2009. ujedinjenih demokršćana (HDS). Ova koalicija bi mogla postati stožerna grupacija oko koje će se okupljati i novoosnovani državotvorni pokreti, odnosno stranke.

HČSP kao rijetko koja stranka već odavno tematizira problem maćehinskog odnosa RH prema Hrvatima izvan domovine a posebno onima iz BiH, te je jedina stranka koja za u obranu nihovog glasačkog prava pokrenula postupak pred Ustavnim sudom i europskim institucijama. Slijedom toga će HČSP-a bez obzira na to tko će iz redova pravaško-(demokršćanske?) koalicije biti nositelj liste u XI. izbornoj jedinici nastojati upisati u koalicijski ugovor, ne samo to da traženje 14 zastupničkih mjesta za XI. izbornu jedinicu treba biti jedan o ključnih zahtjeva naših budućih zastupnika, već i to da naša koalicija može sklopiti eventualnu postizbornu suradnju samo sa partnerima koji će se s nama zalagati za to.

Prema procjenama Vlade RH izvan (današnje) Hrvatske živi između 3,7 i 4,4 milijuna Hrvatica i Hrvata. To znači da je gotovo jedna polovica hrvatskoga naroda a ne neka minorna manjina istoga, koja svoje prebivalište ima izvan granica RH. Poseban problem u toj skupini sačinjavaju Hrvati koji žive u današnjoj Bosni i Hercegovini. Da smo 1990. godine imali stvarnog modernog oca domovine, danas sigurno ne bismo imali niti AVNOJ-ske granice koje nam današnji nelustrirani jugonostalgičari sa Markova trga, iz Banskih dvora i sa Pantovčaka pokušavaju prodati kao vrhunac onoga što je moguće za našu naciju, niti bi Hrvati izvan domovine imali manja prava od nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj.

Protivno članaku 10. Ustava RH koji jasno kaže da Republika Hrvatska ima obavezu štititi prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu i promicati njihove veze s domovinom, te da se dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama mora jamčiti osobita skrb i zaštita Hrvatske te protivno ostalin ustavnin odredbama vlastodršci su prava tih državljana-birača sveli na minimum.

Do 1999. biračima XI. izborne jedinice bilo se zagarantirano 12 zastupnika a te je godine normirano da se u svakoj izbornoj jedinici bira po 14 (I.-X.) a u XI. metodom nefiksne kvote do 14 zastupnika. Prema tome je broj zastupnika XI. izborne jedinice ovisio o ukupnom broju birača koji su izašli na izbore i varirao je do danas izmedju 6 i 4 zastupnika.

Vlada Jadranke Kosor u dogovoru sa oporbenim SDP-om i po diktatu srpskog koalicijskog partnera Milorada Pupovca 2010. promjenila je Ustav i izborni zakon kojim su birači XI. izborne jedinice uvođenjem fiksne kvote od tri zastupnika stavljeni u potpuno podređen položaj. Tako glas 66 Hrvata iz XI. izborne jedinice vrijedi kao jedan glas pripadnika češke ili slovačke manjine u RH!

Protiv ove diskriminacije i kršenja Ustava od svih pralamentarnih i izvanparlamentarnih stranaka ustala je jedino HČSP, te je 29.12.2010. predala Ustavnom sudu Prijedlog (U-I/7391/2010) za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti uvođenja fiksne kvote s Ustavom RH, tražeći 14 zastupnika. Budući da su izbori pred vratima i da je Ustavni sud već 1999. pravomoćno presudio da je uvođenje fiksne kvote za XI. izbornu jedinicu protuustavno te već 2010. upozorio Sabor da bi izbori mogli biti proglašeni nevaljanima. Ovdje je povrijeđeno načelo jednake težine glasa i nadali smo se brzom i pozitivnom rješenju.

Unatoč nekoliko požurnica Ustavnom sudu isti u potpunosti ignorira zahtjev te se do danas nije oglasio. S druge pak strane Ustavni sud je već donio niz rješenja u predmetima koje je zaprimio nakom našega. Ustavni sud je ne samo pravosudno nego i političko tijelo, reakcija suda ovisi o mnogo čemu. Nameće se zaključak da Ustavni sud svojim nepravodobnim djelovanjem igra političku igru za vladajuću koaliciju. A zna se kakvu pravdu predstavlja zakašnjela pravda.

Prva dama iz skupine kradljivaca u HDZ-u, Jadranka Kosor uz pomoć svoga i četnčkog miljenika Milorada Pupovca, Vesnu Pusić i ponovo boljševiziranog SDP-a vjerno ispunjava diktate svojih europskih gazda koji zabranjuju zauzimanje za Hrvate u BiH i sudbonosnu spregu sa Hrvatima diljem svijeta. Budući da izdajnička bagra dobro zna da time krši ustavne obaveze, donosi zakon kojim se frazama zauzima za ono za što se ne želi zauzeti u praksi.
HČSP ne odustaje od svoga zahtjeva da sukladno Ustavu XI. izborna jedinica bude zastupljena sa 14 zastupnika a ako bude potrebno za to ćemo se boriti i pred Europskim sudom za ljudska prava. Budući da su interesi i problemi hrvatskih državljana-birača iz BiH različiti od onih u Europi i prekooceanskim zemljama, HČSP predlaže da razmjerno svome broju birača 5 zastupnika biraju Hrvati diljem svijeta a 9 Hrvati iz BiH.

Budući da je adekvatna zastupljenost Hrvata izvan domovine i iz BiH, prvi korak da se efikasno stane na put maćehinskog i za hrvatski narod pogubnog odnosa službene Hrvatske prema tome dijelu hrvatskog naroda, HČSP očekuje od potencijalnih koalicijskih partnera podršku u zahtjevu za 14 zastuonika u XI. izbornoj jedinici.

Zagreb – Hürth, 12.07.2011.

Ivan Lozo, međunarodni tajnik HČSP-a i koordinator za 11. izbornu jedinicu

Nema komentara