• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP obilježila 81. obljetnicu ubojstva Milana pl. ŠufflayaDne, 18. veljače 2012. predstavnici HČSP-a i Akademije Milan pl. Šufflay, odali su počast velikom hrvatskom domoljubu, pravašu i intelektualcu, Milanu pl. Šufflayu. Toga dana prije 81 godinu je u Dalmatinskoj ulici kod kućnog broja 4a (sada 6) izvršen atentat na Šufflaya. Prigodno slovo je održao Ivan Gabelica, obnovitelj HČSP-a.

Atentat su izvršila tri kriminalca, kako bi se zataškali nalogodavci Karađorđevići. Šufflay je izudaran željeznom šipkom po glavi, i od zadobivenih rana preminuo je 19. veljače. Međutim, muke diktatorskog Aleksandrova režima nisu završile ubojstvom Šufflaya, nego im je on postao teži teret mrtav nego živ. Znanstvena i kulturna međunarodna zajednica predvođena Albertom Einsteinom i Heinrichom Mannom, je prosvjedovala u Ligi naroda, zbog toga zločina, i teško optužila ondašnji režim.

Tri godine kasnije, ustaški pokret je osvetio Šufflaya, Radića, Soldina, Hranilovića i mnoge druge poubijane od strane zloglasnoga režima, ubivši diktatora Aleksandra u Marseilleu, 9. listopada 1934. Kako zlotvori i ondašnji i sadašnji, poznaju samo jezik sile, diktatura popušta i 1935. vraća višestranačje i raspisuje izbore. Pavelić tada poziva sve da se glasuje za Mačeka i HSS, jer se, na žalost, Hrvatska stranka prava, tadašnja sljednica Čiste stranke prava Frankovaca, nije obnovila. HSS je dobivao veliki broj glasova, ali jugoslavenstvom zadojeno vodstvo, nije se usudilo tu narodnu snagu pretočiti u hrvatsku državnost i na kraju nas izdaju i ostavljaju na milost i nemilost. Slična sudbina nas je i sada pogodila zbog izdajničke i bijedne politike HDZ-a. Do kada tako?

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

HČSP