• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP OBILJEŽILA 126. GODIŠNJICU SMRTI SVOJEG OSNIVAČA DR. ANTE STARČEVIĆADana 28. veljače 2022. godine u jutarnjim satima Hrvatska čista stranka prava obilježila je 126. obljetnicu smrti dr. Ante Starčevića osnivača Hrvatske čiste stranke prava na njegovoj grobnici u zagrebačkim Šestinama.

Stranačko izaslanistvo predvodio je predsjednik stranke Davor Trbuha, a prisutni su bili: dopredsjednik stranke Josip Opuhač, članovi Glavnog stana Loren Soče i Damir Kraljević, pročelnica za kulturu Jelena Svrzlić, te stranački dužnosnici Drago Rezo, Tonko Martins, Goran Kovačević, Ivan Stričević te  prof. dr. znanosti i povijesti Zlatko Lukež.

Stranačko izaslanstvo je položilo cvijeće i zapalilo svijeće te molitvom odalo počast svom utemeljitelju i osnivaču HČSP-a dr. Anti Starčeviću.

Nakon izlaganja predsjednika stranke Davora Trbuhe pročelnica za kulturu Jelena Svrzlić napisala je i izrecitirala sa puno žara prigodnu pjesmu o životu i djelu Ante Starčevića koja nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim.

Uglavnom još za života dr. Ante Starčević nazvan je Ocem domovine kao politički vođa i glavni ideolog hrvatskog nacionalizma kao i težnjom  za hrvatskom samostalnosti i nezavisnosnosti.

Stoga ovom prigodom podsjetili ćemo na nekoliko mudrosti i pouka koje nam je ostavio, a možemo ih itekako prepoznati i danas s obzirom u kakvoj nam se situaciji domovina Hrvatska nalazi.

“Tko i sam sebe smatra za sužnja, taj se ne mari čuditi ako ga i drugi takovim scene. Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti. Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke – što mijenja gospodare.”

“Narod koji uvijek traži zaštitnika nije vrijedan slobode”

“Dok budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinskih gospodara!”

“Tko se hrani kruhom naroda ima narodu računa davati”

Na veliku žalost danas ponovo imamo situaciju da državu koju smo teškom mukom izborili i stvorili njome ne gospodare Hrvati nego oni koji je nikada nisu željeli. Proročke riječi Oca domovine Ante Starčevića na našu muku su se i ostvarile.

Počivao u miru Božjem.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

HČSP