• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP NA KOMEMORACIJI ZA ŽRTVE KOMUNISTIČKOG REŽIMA STRADALE NAKON 1945.g. ODNOSNO NAKON ZAVRŠETKA DRUGOG SVJETSKOG RATAKomemoracija_jasenovac_2017_3

U ponedjeljak, 01. svibnja 2017. g., na blagdan Svetog Josipa Radnika, zaštitnika Hrvatske, održana je svečana komemoracija za sve žrtve logora Jasenovac stradale od partizanskih i komunističkih zločinaca nakon 1945. godine, odn. nakon završetka Drugog svjetskog rata. Na komemoraciji su, uz dopredsjednicu HČSP-a prof. Mirnu Sunić Žakman te predsjednika podružnice HČSP-a Hrvatske Dubice Mije Rufa uz ostalo članstvo HČSP-a iz Hrvatske i BIH bili i saborski zastupnik general Željko Glasnović, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić, povjesničar Stipo Pilić, pisac i politolog, bivši politički emigrant i profesor na sveučilištima u Santa Barbari i Los Angelesu, dr. Tomislav Sunić, predsjednik Zdruga državotvornih snaga BiH Željko Koroman, te mnogi drugi uzvanici.

Za sve nevino stradale žrtve izrečena je molitva, položeno cvijeće i zapaljene svijeće te je, uz prigodno slovo i umjetnički recital, odana počast svim na ovome mjestu umorenim Hrvatima, Nijemcima, Romima, Židovima i Srbima. Govoreći na prostoru Javne ustanove spomen-parka Jasenovac, povjesničar Stipo Pilić je upozorio na znanstvenu neosnovanost brojnih u javnosti i u medijima općeprihvaćenih činjenica, kojima se olako manipulira. Upozorio je na politikantsku zloporabu jasenovačkog mita i izmišljenih podataka koji nemaju nikakvo povijesno utemeljenje. Dopredsjednica HČSP-a prof.Mirna Sunić Žakman je pozvala vlasti u Republici Hrvatskoj da omoguće odgovorno, stručno i multidisciplinarno istraživanje ovog područja, koje bi konačno dovelo do prave znanstvene i povijesne istine, koju dugujemo budućim naraštajima.
Kod spomen ploče, koja je u središtu Jasenovca podignuta hrabrim vitezovima HOS-a koji su dali svoje živote u obrani domovine tijekom Domovinskoga rata, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće u njihovu čast, uz živo prisjećanje na njihovu žrtvu. Sudionici su naglasili važnost ove spomen ploče za očuvanje uspomene na najbolje među nama, koji nisu oklijevali dati za Domovinu i vlastiti život.
Svi uzvanici su nakon komemoracije pribivali svečanoj misi koja je koncelebrirana u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jasenovcu.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

Komemoracija_jasenovac_2017_2

Komemoracija_jasenovac_2017_1