• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP DAJE OGROMNU POTPORU NEOVISNOSTI KATALONIJEKatalonija_barjak

“1991. Litva, 1992. Hrvatska, jednog dana Katalonija!”
Sjeća li se itko, drugarice i drugovi hrvatske politike, članovi lijevog i desnog krila komunističke partije ( HDZ, SDP ), ovog transparenta razvijenog preko cijele tribine tog 24.svibnja 1992. godine na otvaranju nove olimpijske dvorane u Badaloni u srcu Katalonije??!
Možda se ovog natpisa sjećate sa zidova Barcelone??!
Tih je dana Katalonija Hrvatsku neovisnost slavila kao svoju.

Sjećate li se povijesne košarkaške prijateljske utakmice tog 24. svibnja 1992. godine između Katalonije i Hrvatske? Ta je utakmica bila kulisa za nešto puno važnije za Katalonce od samog sporta.

U toj novoj olimpijskoj dvorani, zbor od 9000 ljudi slavio je priznanje Hrvatske kao da je priznata Katalonija.

Na olimpijskom turniru koji je uslijedio nakon toga, a na koji smo došli zahvaljujući zalaganju jednog Srbina, jednog Amerikanca i jednog Katalonaca bili smo frenetično bodreni od Katalonaca, kao da je turnir u Hrvatskoj.

HČSP pita predsjednika hrvatske vlade, je li upoznat s ovim činjenicama i je li ga imalo sramota izjave koju je u ime vlade izrekao u mikrofone hrvatskih medija o podršci vladi u Madridu, a protiv proglašenja katalonske neovisnosti?

HČSP je svjesna podrepaškog karaktera Plenkovićeve vlade, ovisnosti o Briselu i Berlinu, ali i njemu i ostalim poslušnicima bi trebalo biti jasno da je trenutak u kojem se nalazi Katalonija gotovo u potpunosti identičan trenutku u kojem se nalazila Hrvatska 1991. godine.Bitno je spomenuti da je u obrani Hrvatske bilo i dragovoljaca iz Katalonije.
Katalonci nisu Španjolci, jednako kao što Hrvati nisu bili yugoslaveni.

Nije li, drugarice i drugovi, Katalonija zaslužila, ako ne otvorenu podršku hrvatske politike koja bi bila primjerena, a ono barem hrvatsku neutralnost ?

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!
HČSP