• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP APELIRA POD HITNO SPASIMO RODNI DOM PRAVAŠA I KNJIŽEVNIKA ANTUNA GUSTAVA MATOŠA!Hrvatice i Hrvati, Vukovarke i Vukovarci, gradonačelniče Vukovara Penava na temelju saznanja koje nam je došlo pet do dvanaest ne smijemo dozvoliti da dođe do ovrhe zakazane 29. lipnja 2021. u 10:00h na Općinskom sudu u Vukovaru u postupku koji predvodi sutkinja Ana Bosančić.Svima mora biti jasno da je ta kuća prva linija obrane hrvatske baštine i identiteta od vanjskog i unutarnjeg neprijatelja hrvatske koji sve čine da je ne bude.

 

OBRAZLOŽENJE:

Projekt Spomen-kuće A. G. Matoša odnosno (svehrvatskog nacionalnog) Kulturnog centra u Tovarniku pokrenut je naizgled daleke 1998. godine kada su se prognanici, uglavnom Hrvati, masovnije počeli vraćati u istočnu Hrvatsku.

PROJEKT JE ZAVRŠEN 99%, PREOSTAJE JOŠ SAMO OPREMANJE NAMJEŠTAJEM I RASPORED POSTAVA UNUTAR KUĆE.

Sada Matica Hrvatska snažno podržana Ministarstvom kulture čini sve da spriječi veliki nacionalni projekt, a zatim izbriše spomen na osobu koja je duboko upisana u dušu i identitet hrvatskog naroda – pravaša i književnika Antuna Gustava Matoša.

Ova podla, perfidna rabota traje već 17 godina, posve je razvidno da je svo postupanje nelegalno, nezakonito, no Matica Hrvatska, Ministarstvo kulture, premijerovo pravosuđe vodi sve kraju kakav su isplanirali i naumili.

Pravosudne postupke prati bjesomučna klevetnička kampanja, koja ima samo jedan jedini cilj: pod svaku cijenu onemogućiti podizanje Matoševe spomen-kuće, a kada je (ipak!) već podignuta, onda iz projekta izbaciti njezine graditelje.

HČSP postavlja pitanje.Koga to Matica hrvatska kleveće? Bivše prognanike koji su Matoševu rodnu kuću kao dom Matice hrvatske u hrvatskome Srijemu počeli graditi prije nego što su se prihvatili obnove svojih spaljenih i porušenih domova.

Hrvatske branitelje iz Tovarnika, koji su zbog svoje odanosti Hrvatskoj i njezinoj duši Matici hrvatskoj bili zatvarani u srpske koncentracijske logore, mučeni, ranjavani i ubijani.

Svoje dojučerašnje članove koji su hrabro i čista srca odlučili udomiti Matoševo dragocjeno nasljeđe, koje idejno predvodi Željko Anić.

Postupcima Matice i Ministarstva pod upitnik (u RH i izvan RH) stavljen je samosvojni tisućljetni jezik hrvatski, kuća bitka, i A. G. Matoš, novi hrvatski kulturni centar u Srijemu, i hrvatstvo naših Bunjevaca u Srbiji.

„Do spora je došlo zbog nemogućnosti bivšega Ogranka Matice hrvatske u Tovarniku da vraća pozajmicu Središnjici Matice hrvatske, kojom je kupljena Matoševa rodna kuća za korist i na ime Matice hrvatske, u iznosu od 197.102,38 kn. Središnjica je odbila naš prijedlog za odgodom vraćanja pozajmice i podigla tužbu. Na to smo mi, zbog svoga potraživanja od Matice hrvatske koje nismo ni spominjali niti kanili problematizirali, bili prisiljeni odgovoriti protutužbom. Ta protutužba, uz političku podršku tadašnje Vlade, dala nam je dovoljno vremena da izgradimo spomen-kuću unatoč brojnim opstrukcijama i žestokoj klevetničkoj kampanji Matice hrvatske, koja je uz dva parnična postupka protiv nas pokrenula i dva kaznena postupka koja je pravomoćno izgubila.“ Navodi se u priopćenju (Ž. Anić, Društvo A,G.Matoš Tovarnik)

HČSP ponovo postavlja pitanje. Što se dogodilo Matici hrvatskoj, onoj istoj koja je prije pola stoljeća zbog svoga zauzimanja za ideju slobodne Hrvatske trpjela progone, zabrane i robiju nakon brutalne Broz-Bakarićeve ovrhe Hrvatskoga proljeća?

Nadalje jedno ime posebno se izdvaja – glavni tajnik Matice Hrvatske već punih 19. godina je izvjesni Zorislav Lukić, za kojega još uvijek nije jasno kojim se to svojim kvalitetama nametnuo i kakvim djelima u hrvatskom kulturnom krugu zaslužio biti ključna figura izrazito važne institucije u Hrvatskoj.

Europejstvo i hrvatstvo, matoševsko i državotvorno, je želja, cilj, ideal za koji se nije žalio niti vlastiti život u borbi za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku.

U pjesmi, Antun Gustav Matoš, koji za sebe veli Zagrebčanin, rodom iz Srijema, iz Tovarnika, bunjevačko-hrvatskoga podrijetla, izriče ovakovu prisegu ljubavi:

Samo tebe volim, draga nacijo,

Samo tebi služim, oj, Kroacijo,

Što si duša, jezik, majka, a ne znamen,

Za te živim, samo za te, amen!”

ZATO NE MOŽEMO DOPUSTITI DA SE (SVEHRVATSKI NACIONALNI) KULTURNI CENTAR I RODNA KUĆA A. G. MATOŠA U TOVARNIKU KOJA JE 99% ZAVRŠENA, SPRIJEČI ILI UGASI I PADNE U RUKE ONIMA KOJI BI JE DA MOGU IZBRISALI SA LICA ZEMLJE!

JOŠ JEDNOM HČSP APELIRA! HRVATICE I HRVATI VUKOVARKE I VUKOVARCI POZIVAMO VAS DA  SUDJELUJTE U SNAŽNOM PROSVJEDU SVOJIM DOLASKOM PRED OPĆINSKI SUD U VUKOVARU 29. 06. 2021. U 10:00h SOBA br. 316, A POTOM I PRED MATOŠEV RODNI DOM U TOVARNIKU.

JER AKO TO SE SPRIJEČIMO ŠTO JE SLJEDEĆE?

 

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

HČSP