• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP: 77. OBLJETNICA STRAVIČNOG ZLOČINA NA JAZOVCIPristigli članovi i dužnosnici Hrvatske čiste stranke prava i ove godine skrušeno i s velikim pijetetom  pohodili su na Jazovku i odali počast zvjerski ubijenim hrvatskim mučenicima Svetom misom zadušnicom, molitvom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća.

U ime Hrvatske čiste stranke prava cvijeće su položili i zapalili svijeće dopredsjednik stranke Josip Opuhač i član Suda časti Goran Kovačević.

Preko 800 žrtava u jami Jazovka!
Tajna strogo čuvana i dan danas nakon 77. godina naposljetku je izišla na svjetlo dana.
Iz jame Jazovke nedaleko od Sošica na području općine Žumberak 2020. godine konačno su izvučeni posmrtni ostaci više od 800 žrtava masovnog ubojstva tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata.
Među žrtvama su, uz zarobljene ranjenike ustaške i domobranske vojske, bili i ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici zločinačkih partizanskih jedinica prisilno odveli iz zagrebačkih bolnica Sv. Duh, Sestre milosrdnice i Vrapče, nakon bitke kod Krašića 1943., potom i u svibnju 1945. godine.
Žrtve su bile vezane bodljikavom žicom, ubijane metkom u potiljak, udarane čekićem u glavu i bacane u jamu tako da ih je više od polovice bilo još živio bačeno u jamu.Nemoguče je uopće zamisliti u kojim su mukama umirali naši mučenici.
Dan danas nitko za te zločine nije odgovarao! Svake se godine 22. lipnja kod jame Jazovka Sošica na Žumberku obilježava obljetnica masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata.
Jazovka je uz Bleiburg,Tezno, Kočevski rog, Hudu jamu i Macelj postala jedna od najpoznatijih simbola stradanja hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu, ali i poraću.
45. godina kasnije u Domovinskom ratu komunistička zvjezda petokraka, JNA i četnici istim metodama odveli su ranjenike i osoblje vukovarske bolnice te ih smaknuli na Ovčari.
Dok mi danas tugujemo za nevinim žrtvama Jazovke u šumi Brezovica kod Siska takozvani antifašisti danas slave pokolj nad Hrvatima!!

Pokoj vječni daruj Gospodine svim našim mučenicima.

S nama su!

HČSP