• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Govor dr. Sunića na HTV-u koji se emitira 10. travnjatomislavSunic
Dobar dan dame i gospodo. Prvo da se zahvalim HČSP-u na povjerenju. Ja nisam član niti jedne stranke. Stoga nisam dužan nikome polagati račune osim hrvatskim građanima i hrvatskom narodu. (1)

U svom prvom nastupu u EU Parlamentu odmah ću spomenuti potrebu ukidanja abnormalno visokih plaća euro birokrata koji nam svaki dan govore o štednji i strogoći.

Posao zastupnika u Parlamentu znam vrlo dobro. I to ne samo kao bivši diplomat u Bruxellesu. Radio sam gratis sličan posao u Americi jako, jako dugo; kao bivši politički emigrant, kao bivši student i kao bivši univerzitetski profesor političkih znanosti. Hrvatstvo nije za mene plaćena profesija nego sudbina. U Americi sam prije 30 godina pisao masu pisama za Tuđmana, za Paragu, Veselicu i za svog oca Mirka Sunića koji je bio politički zatvorenik u komunističkoj Jugoslaviji. Ako znate posao rezultati su dobri. Mog oca Sunica, bivšeg pravnika, prihvatili su kao zatvorenika svijesti 10 američkih kongresmena.

Danas su druga vremena, pa treba govoriti o jezičnoj pravnoj nakaznosti brojnih euro dokumenta, koji čine štetu ne samo hrvatskim građanima nego i građanima Europe. Tu prvenstveno mislim ukazati na novi tzv. Mehanizam europske stabilnosti, kojeg podržava Europska unija. U praksi taj Sporazum Unije potpuno ruši suverenitet Hrvatske. Po tom Ugovoru euro guverneri odlučuju što će vlade raditi. Upozorit ću na članak br. 30 tog Ugovora koji izričito brani guvernere od kaznenog progona i daje im potpuni imunitet. Nakon ulaska u Uniju, Hrvatsku očekuje daljnji pad proizvodnje i daljnji rast nezaposlenosti.

Posao zastupnika u Parlamentu nije šetnja po zagrebačkoj špici ili Stradunu i praviti se važan sa lošim engleskim jezikom sa teškim jugoslavenskim akcentom. U Bruxellesu vrijede druga pravila igre. U Parlamentu se govori i francuski i njemački jezik koje je potrebno jako dobro poznavati.

Poštovani gledatelji . Ima na vašim listama broj bivših skojevaca i titoista. Vaše pitanje prilikom vašeg glasovanja za njih neka bude , “gospodo, ili drugovi ako niste uspjeli riješiti nacionalno i ekonomsko pitanje u bivšoj Jugoslaviji kako će te to napraviti u Uniji?” Ima također na vašim listama broj ljudi stranke koja se voli zaklinjati u hrvatstvo, a čija je stranka opljačkala dijasporu i dovela Hrvatsku na prostački štap. Ako dvojite i ne znate za koga glasati zaokružite ime sa liste HČSP-a.

Ne želim zastupati nikakve desne ili rasističke teze u EU. Međutim govorit ću da treba razlikovati između uzroka i posljedica rasizma. Hrvatska će odmah nakon ulaska u EU postat tranzitni centar za tisuće izbjeglica iz Afrike i Azije, što će odmah rezultirati u rasnim sukobima. Upravo da se to spriječi nastojat ću ukazati de su euro integracije slika i preslika pogubnih jugoslavenskih integracija.

Nastojat ću da se u Bruxellesu čuje glas Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvata iz Australije i Amerike i Austrije. Hrvatska dijaspora imala je ključnu ulogu u stvaranju hrvatske države. Ona može sutra imati ključnu ulogu u gospodarskom spašavanju Hrvatske. Hvala na pozornosti.

1. Ovaj govor Dr. Sunić nije čitao u svomu nastupu na HTV-u, nego ga je izgovorio u kameru bez čitanja. Snimka govora će se na HTV-u emitirati 10. travnja, pa ju svakako pogledajte.