• Twitter
  • Facebook
  • Feed

DUŽNOSNICI HČSP-a SUDJELOVALI NA 61. HODOČAŠĆU U LOURDESUGašenjem svijeće, simbola 61. međunarodnog vojnog hodočašća, u marijanskom svetištu u Lourdesu (Francuska) , u nedjelju, 19. svibnja 2019. godine zatvoreno je hodočašće na kojemu je po 27. put sudjelovala Hrvatska vojska, policija i hrvatski branitelji među kojima su bili i istaknuti dužnosnici HČSP-a.
Predsjednik Suda časti HČSP-a Josip Opuhač, predsjednik podružnice HČSP-a Omiš Ivan Lučić, povjerenik HČSP-a za Zagrebačku gradsku četvrt Stenjevec Viktor Vojaković te nekoliko članova HČSP-a.
Bitno je napmenuti da su spomenuti dužnosnici HČSP-a isto tako i umirovljeni dočasnici i časnici HV te hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su ovom prilikom blagoslovili i stranačku zastavu.

U jutarnjim satima u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu održano je euharistijsko slavlje 61. međunarodnog vojnog hodočašća koje je, u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i biskupa, predvodio francuski vojni biskup.
Noć uoči nedjelje u Lourdesu održana je procesija s kipom Gospe Lourdske i velikim križem sa svijećama. Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta.
U sklopu procesije, ispred bazilike Svete krunice održan je i molitveno-glazbeni dio u kojemu je sudjelovala i Klapa HRM-a “Sveti Juraj”. Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde.
Na hodočašću je sudjelovalo oko 14 000 vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 820 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem, koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!
HČSP