• Twitter
  • Facebook
  • Feed

DOPREDSJEDNICA HČSP-a prof.MIRNA SUNIĆ ŽAKMAN NAZOČILA JE OTVORENJU GALERIJE “KULTURA SJEĆANJA“hcsp_zastava
Pod nazivom „Kultura sjećanja“ otvorena je 23.06.2017.  u galeriji „Zvonimir“,Bauerova 11 u Zagrebu
u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika izložba radova bivših političkih zatvorenika. Izložbu je otvorio predsjednik HDPZ-a mr.Marko Grubišić, o nastanku ideje i koncepciji same izložbe govorila je gospođa Zorka Zane, a nazočnima se obratio i akademik Dubravko Jelčić kratkim govorom čija je glavna misao bila istina. Do istine se uvijek dolazilo teško, dugo i mukotrpno. Za istinu treba hrabrosti, strpljenja i ustrajnosti.
Najbrojniji izlošci bile su knjige bivših političkih zatvorenika, vrijedna svjedočanstva  teških vremena u bivšoj  Jugoslaviji i teror režima prema „ drugačije mislećima“. Izložene su i slike koje su naslikali pojedini bivši zatvorenici.
Dirljivi su bili i neki predmeti npr.obična limenka koja je služila kao posuda za hranu, kao žlica, čaša ili kao pribor za pranje. Iz ženskog logora Požega izložen je spomenar u kojem su robijašice citirale poznate stihove hrvatskih pjesnika i često ih popratile crtežima. Unatoč strašnim uvjetima  u kojima su živjele (godine 1947./48.) njihovo  pouzdanje u Boga  i ljubav prema Hrvatskoj bilo je nesalomljivo.
Pozornost posjetitelja privlačili su i dokumenti npr.otpusnice iz zatvora, karakteristike o pojedinim zatvorenicima  napisane od strane zatvorskih vlasti, presude i ostali dokumenti.
Udruga „Krug za Trg“ ustupila je za tu priliku fotografije mladića koji su likvidirani odmah po završetku rata bez suđenja. Bilo je tu studenata, bogoslova, vojnika.
Ova izložba je uvod  u veliki projekt HDPZ-a, a to je muzej sjećanja na komunistički teror prema Rezoluciji vijeća Europe 1481 kojeg su već ostvarile gotovo sve post-komunističke zemlje.
Sjećanje je oblik pravednosti !
Izložba će biti otvorena do 10.07.2017.g. od 10 – 18 h.

Bog i Hrvati! Za dom!
kultura_sjecanja_2

kultura_sjecanja_1