• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Arhiepiskop Zagrebački i Metropolit HPC +++ Bonifacije Andrija Škulić, biti će počasni gost na saboru HČSP-aHPC-Andrija-Skuric
Arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Bonifacije Andrija Škulić je Hrvat pravoslavac i dragovoljac Domovinskog rata vrlo rado se odazvao pozivu na sabor HČSP-a, a nama je to izuzetna čast.

Početkom 2014. zahvaljujući Bjeloruskoj pravoslavnoj crkvi, predan je zahtjev da se Hrvatska pravoslavna crkva registrira kao i druge crkve. Imamo pravo na to i država ima obvezu. Prije se to stavljalo u ladicu. Nakon toga smo bili izloženi pritiscima, međutim država nema zakonske osnove da nam da negativno rješenje, ali Bauk je to napravio jer je Hrvatska pravoslavna crkva za njih crna rupa. Zašto Hrvati pravoslavci ne mogu ostvariti svoje ustavno građansko pravo – pita se Bonifacije.

Vladika Bonifacije je 90-ih bio dragovoljac i otišao u obranu Hrvatske, a kako kaže, iz JNA se dragovoljno prebacio kod Tigrova u Rakitje. “Logično mi je bilo da ja kao Hrvat imam obvezu braniti svoju Domovinu. Hrvati nisu napadali Srbiju, nego su Srbi napadali Hrvatsku. To je velika razlika. Mi smo branili svoj dom,“ objasnio je. (izvadak iz intervjua za Maxportal)

HČSP u potpunosti podupire osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve. Hrvatska je jedina država na svijetu na čijem teritoriju slobodno djeluje Srpska pravoslavna crkva. To je politička, a ne vjerska organizacija. HČSP vjeruje kako svi pravoslavci, bez obzira na nacionalnu pripadnost, svoje vjerske potrebe mogu ostvarivati u HPC-u.

Bog i Hrvati !