• Twitter
  • Facebook
  • Feed

13.05.1990. NIKADA ODIGRANA UTAKMICA IZMEĐU DINAMA I C.Z. KAO I PREKRETNICA SVEGA ŠTO JE USLJEDILONa današnji dan obilježava se 31. godišnjica nikada odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde.

Utakmica između Dinama i Crvene zvezde trebala se igrati 13. svibnja 1990. godine, no umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača Delija nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom jer je štitila divljanje Delija.
Izgredi su započeli kada su srpski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnjatovića – Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na Sjeveru i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top.

U sveopćem metežu, dok se većina igrača oba sastava povukla u svlačionice, tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače. Kada ga je jedan od ‘plavaca’ udario pendrekom, Zvone mu je uzvratio skočivši mu nogama u trbuh. Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a kasnije mu je smanjena na četiri mjeseca i izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Bačen je i vojni suzavac, postalo je jasno kako nogometa na Maksimiru neće biti, a sukobi su ubrzo prebačeni s tribina na prostor oko stadiona. Utakmica nikada nije odigrana.

Nije trebalo dugo čekati da dečki sa tribine Bad Blue Boysi tribinu zamjene sa prvim linijama bojišnica diljem napadnute Hrvatske od strane pobunjenih četnika i JNA.Na žalost mnogi od njih nikada se nisu vratili jer su svoje mlade živote položili na Oltar domovine.

Godine koje su uslijedile bile su u znaku rata i srpske agresije na novostvorenu hrvatsku državu. Premda je Domovinski rat započeo godinu dana nakon maksimirskih događaja, za mnoge u Hrvatskoj događaji 13. svibnja bili su uvod u Domovinski rat.

I sam povijesni trenutak maksimirskih zbivanja i te kako je simboličan. Sve se dogodilo između dva bliska i ključna datuma hrvatske povijesti. Tri tjedna prije tog 13. svibnja održani su prvi višestranački izbori u tadašnjoj SR Hrvatskoj, a nepuna tri tjedna nakon maksimirskih nereda konstituiran je prvi višestranački Sabor Republike Hrvatske.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!
HČSP